Autonomiasta AHAA-elämyksiä upseereille

RUY:n ja MY:n yhteinen esitelmätilaisuus 15.11.2018 Dragsvikin Upseerikerholla.

Reilut 30 kuulijaa sisaryhdistyksistä oli noudattanut kutsua saapua esitelmätilaisuuteen Dragsvikin perinteikkäälle Upseerikerholle.

Esitelmän piti  tekniikan tohtori, everstinä ja sotilasprofessorina vuonna 2017 eläkkeelle jäänyt Mika Hyytiäinen. Mika esiintyy myös Apu-lehden bloggaajana lisänimellä ”Pimeyden professori”.

Mika Hyytiäinen kuvaamassa liitutaululla autonomisiin ”härpättimiin” perustuvaa edullista valvontajärjestelmää. Kuva: Ove Enqvist

Mika piti yleisön herkeämättömän kiinnostuneena koko puolitoistatuntisen esitelmän ajan kertomalla kansantajuisesti autonomiasta nyt ja lähitulevaisuudessa. Esimerkkeinä autonomian mahdollisuuksista ja haasteista Mika käytti mm. jo tapahtunutta läpimurtoa auto- ja työkoneteollisuudessa sekä sotilassovelluksena jo nyt edullisesti toteutettavissa olevaa valvonta- ja vaikuttamisjärjestelmää sekä sitä, miten taistelukentälle tuotavat robotit muuttavat johtamisen dynamiikkaa . Perinteiselle liitutaululle raapustamalla Mika kuvasi mm. sitä, mitä Puolustusvoimissa on ”Arjen välineet” -projektissa tehty ja mitä uusia mahdollisuuksista on Puolustusvoimien varustamisessa projektin myötä nähty.

Yksi Mikan keskeisistä sanomista liittyi autonomian hyödyntämisen tulevaisuuteen Suomen puolustusvoimissa. Teollisuus esittää jo nyt toinen toistaan raflaavampia autonomiaa hyödyntäviä älykkäitä järjestelmiä. Kuitenkin – Puolustusvoimien tulisi säilyttää itsellään ne algoritmit, joihin taistelukentän robottien ja muiden älykkäiden laitteiden toiminta perustuu. Lähtökohtaisesti teollisuus ei näitä algoritmeja luovuta. Vain algoritmit ymmärtämällä voi syntyä edes kohtuullinen luottamus näihin uusiin ”kanssasotijoihin”.

AHAA-elämyksiä päästiin – hieman perinteiseen tapaan – tuottamaan lähinnä yhdistysten senioreille, vaikka esityksellä olisi varmasti ollut annettavaa myös nuoremmalle väelle.

Yleisö kuunteli sanomaa hartaasti, mutta joutui aika ajoin hörähtämään myös nauruun Mikan sutkautuksille. Kuva: Ove Enqvist

Tilaisuutta seuranneen iltapalan yhteydessä saatoin todeta yleisön poikkeuksellisen tyytyväiseksi illan antiin. Lämmin kiitos Mikalle sivistävästä ja viihdyttävästä tuokiosta.

RUY:n puheenjohtaja, Auvo Viita-aho

Sinua saattaa kiinnostaa myös....

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

css.php