Esitelmä vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta

Kuulijoita saatiin paikalle tällä kertaa reilut 30. Kuvat Ove Enqvist.

Kommodori Henrik Nystén piti Suomenlinan upseerikerholla 12. marraskuuta rannikko- ja meriupseereille mielenkiintoisen ja viihdyttävän esitelmän vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen historiasta, nykypäivästä ja tulevaisuudesta.

Vapaaehtoinen maanpuolustus tuli mahdolliseksi kun tasavallan presidentti Mauno Koivisto purki vuonna 1989 Suomelta Pariisin rauhansopimuksen velvoitteet. Maanpuolustuskoulutus ry (MPK ry) syntyi pian sen jälkeen ja lakiuudistuskin saatiin voimaan 2008. Koulutus on jatkunut näihin päiviin asti saman kaltaisena ja parhaimmillaan on vuositasolla ylletty 90 000 harjoitusvuorokauteen.

Monelle yllätyksenä puuhattiin Puolustusministeriössä koulutukseen muutosta, jota parhaillaan toimeenpannaan. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että uudistus nostaa vapaaehtoisen maanpuolustuksen kokonaan uudelle tasolle. Puolustusvoimat saa ensimmäistä kertaa korvamerkittyjä virkoja/tehtäviä koordinoimaan vapaaehtoista maanpuolustusta, myös MPK ry asettaa jatkossa aluetoimistoihin omat yhteyshenkilönsä. Keskeisimpiä tavoitteita uudistuksessa ovat kaulutuksen saaminen paremmin vastaamaan puolustuvoimien tarpeisiin sekä suuremman vastuun antaminen reserviläiskouluttajille. Periaatteessa tämä mahdollistaa laadun parantumisen lisäksi volyymin kasvamisen pitkällä aikajänteellä.

Muutoksen käynnistys oli hyvin puolustusministerivetoista ja toimeenpano oli ripeää. Yhtä jalkaa vapaaehtoisen maanpuolustuksen lakiuudistusten kanssa uudistetaan myös aselakia. Yhdessä nämä lakiuudistukset mahdollistavat merkittävästi enemmän vapauksia reserviläiskouluttajalle toteuttaa esimerkiksi ammuntoja niin, että ne selkeästi johtavat puolustusvoimien tarvitsemiin pätevyyksiin.

Paikalla oli myös sekä ministeriössä että pääesikunnassa valmisteluun osallistuneita upseereita, joten kokonaisuudesta saatiin varmasti kattava kuvaus.

Ennen esitelmää tilaisuuden isäntä, RUY:n puheenjohtaja Auvo Viita-aho antoi puheenvuoron Suomenlinnan upseerikerhon puheenjohtajalle, komentaja Kalle Wicktrömille, joka kertoi Suomen vanhimman upseerikerhon haasteista Puolustusvoimien vuokranmaksun päätyttyä. Jäsenille on lähetetty kysely, jossa kartoitetaan muun muassa jäsenistön halukkuutta korotettuun jäsenmaksuun toiminnan jatkumisen turvaamiseksi.

Esitelmän päätteesksi syötiin perinteiseen tapaan yhdistysten tarjoama kiusausiltapala.

Sinua saattaa kiinnostaa myös....

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

css.php