Jäsenmatka Puolaan
RUY:n jäsenmatka Puolaan
Varsova, Puola. Kaupunki oli kaikille meille rannikkojoukko-opintosuunnan kadeteille ennestään tuntematon, mutta jo yhden varhain alkaneen päivän aikana on meille kaikille iskostunut aivan uusi näkymä niin tämän metropolin julkisivuun kuin Puolan poliittiseen tilanteeseen sekä Puolan maanpuolustukseenkin.
Tämän tiiviin tilannekatsauksen meille tarjosi Suomen suurlähetystön tiloissa puolustusasiamies evl Heikki Bruce. Oli mielenkiintoista kuulla Puolan sotilasorganisaation rakenteista ja johtosuhteista.
Seuraavana seurueelle oli ohjelmassa kaupunkikierros, jonka aikana meille esiteltiin Varsovan pitkä ja ajoittain synkkä ja sotaisa historia. Kansannousun aikaan käytännössä koko kaupunki tuhottiin Hitlerin käskystä maan tasalle. Uskomattominta oli kuitenkin tämän kansan ylpeyden kestäminen ja kaupungin lähes samanlaiseksi uudelleen rakentaminen vanhoja rakennuksia myöten 1950-luvulla.
Ensimmäinen päivä päättyi kattavaan illalliseen ravintolassa. Matkan toinen päivä alkoi opastetulla tutustumiskierroksella Varsovan ehkä keskeisimpään maamerkkiin, Kulttuurin ja tekniikan palatsiin. Tämä yli 200 metriä korkea jylhä rakennus hallitsee kaupungin pääkatujen risteysalueen paraatitoria. Vaikka rakennustyöt saatiin valmiiksi jo 1950-luvulla, herättää se edelleen ristiriitaisia tunteita puolalaisissa. Sen nähdään edustavan Neuvostoliiton Puolaa vastaan harjoittamaa sortoa.
Rakennus oli Stalinin ”lahja” Puolalle, jonka rakentamisen puolalaiset kuitenkin itse päätyivät maksamaan.
Pääsimme oppaamme johdolla tarkastelemaan aurinkoista kaupunkimaisemaa rakennuksen 30. kerroksen ympäri kulkevalta näköalatasanteelta. Palatsiin tutustumisen jälkeen ohjelmassa oli jalkaisin siirtyminen lounasravintolaan, mikä tarjosi hienon mahdollisuuden tarkastella kaupungin arkkitehtuuria katutasolta. Matkalla ohitimme useita Varsovalle tunnuksenomaisia vehreitä puistoja suihkulähteineen. Sää oli mitä parhain, 23 astetta ja aurinkoista, ja matka sujui mukavan verkkaisesti oppaan selostuksia kuunnellen. Lounaaksi söimme kolmen ruokalajin aterian italialaistyylisessä ravintolassa.
Lounaan jälkeen seurueemme siirtyi matkan ensimmäiseen museovierailuun Varsovan kansannousun museoon. Tämä vuonna 2004 avautunut museo oli ilahduttavan nykyaikainen monipuolisine interaktiivisine informaatiopisteineen sekä 3D-esityksineen. Koko ryhmällemme oli varattu Audioguide-ääniopastelaitteet, jotka mahdollistivat omaan tahtiin näyttelyyn tutustumisen. Aikaa kuluikin ryhmältämme museossa reippaasti yli toista tuntia. Museovierailun jälkeen alkoi
iltapäivän omaehtoinen ohjelma.
Oppaan johdolla oli mahdollista tutustua lisää maailman nuorimman vanhan kaupungin kortteleihin tai vaihtoehtoisesti suunnata keskustan kauppakeskuksiin hankkimaan tuliaisia kotiväelle. Puolan hintataso on noin puolet Suomen hintatasosta, mutta Puolassa kaupat eivät juurikaan saa olla auki sunnuntaisin. Tästä syystä ostokset oli hoidettava lauantaina, joten valtaosa joukostamme suuntasikin kaupungille. Illan päätimme yhteiseen kolmen ruokalajin illalliseen Wilcza 50-ravintolassa.
Kolmas ja viimeinen päivä alkoi hotellin aamiaisella, jonka jälkeen suuntasimme Puolan sotamuseoon. Museon pihalla oli lukuisia ajoneuvoja, tykkejä ja lentokoneita useilta eri vuosikymmeniltä. Museossa saimme kattavan oppitunnin Puolan sotahistoriasta erittäin osaavan oppaan johdolla. Näyttelyyn oli kerätty esineitä 1100-luvulta aina nykypäivään asti. Sotamuseon jälkeen oli vuorossa kolmen ruokalajin lounas perinteistä puolalaista ruokaa tarjoavassa ravintolassa. Pääruuaksi meille tarjoiltiin Stroganoffia puolalaisten perunarieskojen kanssa.
Ruoan jälkeen jatkoimme matkaa Łazienki -puistoon, jossa tutustuimme Puolan viimeisen kuninkaan August Poniatowskin kesäpalatsiin ja Chopinin muistomerkkiin. Monet turistit ja paikalliset olivat tulleet nauttimaan kuumasta päivästä puistoon. Puisto oli alun perinkin tehty koko kansan puistoksi, jossa he voivat nauttia luonnosta ja kasveista. Kävelimme korkeiden puiden reunustamia mukulakiviä pitkin lampien ympäröimälle palatsille. Palatsilla oppaamme kertoi meille palatsin historiasta kuninkaan omistuksessa, tuhoutumisen toisessa maailmansodassa sekä jälleenrakennuksesta. Matkaajat Varsovan juutalaisten muistomerkillä.
Lopuksi haluaisimme kiittää Rannikkoupseeriyhdistystä hienosta matkasta. Sen lisäksi, että pääsimme tutustumaan Puolan historiaan, kulttuuriin sekä nykyiseen poliittiseen tilanteeseen, oli meillä kunnia tutustua matkalla mukana matkanneeseen varttuneempaan upseeristoon. Heiltä saimme korvaamattomia neuvoja sekä kuulla hienoja tarinoita siitä, millaista upseerin elämä on ja millaista se oli ennen. Me kadetit haluaisimme myös kiittää matkan aikana tarjotuista erittäin herkullisista ruuista ja juomista, joita saimme nauttia hienossa seurassa.
Kadettikersantti Teemu-Taneli Korpela, 86. merikadettikurssi, Rannikkojoukko-opintosuunta