KADETTIEN MIEKKAJUHLA RAVINTOLA KILTAKELLARISSA

Rannikkoupseeriyhdistys RUY ry jatkoi 25.8.2021 jo vuonna 1963 alkanutta perinnettään ja jakoi kunniamiekan kohta valmistuvalle ansioituneelle kadetille.

Ensimmäisessä nykymuotoisessa miekkajuhlassa vuonna 1963 miekalla palkittiin kadettikersantti Mikko Saarinen, joka opiskeli 33. merikadettikurssin rannikkotykistölinjalla. Nyt vuorossa oli merikadettikurssi 88:n miekkajuhla.

Tilaisuus on aiemmin, yhtä kertaa lukuun ottamatta, pidetty Suomenlinnan Upseerikerholla, jossa yhdistyksellä oli vuosikymmeniä omat perinnetilat. Puolustusvoimien tuen poistuttua upseerikerholta, oli perinnetiloista luovuttava. Koska myös kerhon juhlasali oli varattu toiseen tilaisuuteen, oli juhla pidettävä muualla. Selkeäksi vaihtoehdoksi osoittautui ravintola Kiltakellari, sillä yksi kellarin kabineteista on suunniteltu koristeltavan yhdistyksen perinne-esineistöllä.

Vuodesta 2006 alkaen on juhlava tilaisuus järjestetty yhteistyössä Meriupseeriyhdistyksen kanssa koko merikadettikurssille. Tällä kertaa palattiin supistettuun kokoonpanoon, osin toki vielä riehuvan pandemiankin takia. Juhlaan oli kutsuttu rannikkojoukko-opintosuunnan kuusi kadettia ja kolme maavoimalinjan kadettia, jotka aloittavat palveluksena Uudenmaan prikaatissa ja Rannikkoprikaatissa, heidän tulevat komentajansa, yhdistyksen kunniajäsenet sekä edustus yhdistyksen hallituksesta. Osallistujia oli yhteensä 15 henkilöä.

Tilaisuuden alussa RUY:n puheenjohtaja, kommodori Auvo Viita-aho toivotti joukon tervetulleeksi sekä kertoi lyhyesti illan perinteestä ja kulusta. Alkutervehdyksen jälkeen yhdistyksen kunniajäsen, prikaatikenraali Asko Kilpinen luovutti miekan evästysten kera kadettikersantti Niklas Lemiselle. Kadettitoverit ja kouluttajat olivat todenneet Lemisestä mm. seuraavaa: ”Leminen vaatii paljon paitsi joukolta myös itseltään. Poikkeuksellisen korkea työmoraali ja itsevarma esiintyminen ovat yksi hänen kiitettävistä piirteistään.” Miekan vastaanoton jälkeen kadettikersantti Leminen piti oman kiitospuheensa, jossa muisteli mm. yhdistyksen jäsenmatkalla vanhemmilta kollegoilta saatuja elämänohjeita.

Vanhan perinteen mukaisesti jaettiin tilaisuudessa myös Rannikkosisarten säätiön stipendi. Stipendin jakoi säätiön varapuheenjohtaja, Ulla Varjola ja se myönnettiin kadettipursimies Simo Paajaselle. Paajasta luonnehdittiin mm. seuraavasti: ”Paajanen on menestynyt opinnoissaan kiitettävästi ollen opintosuunnan priimus ja merikadettikurssin toiseksi paras. Hän on paitsi tiedoiltaan ja taidoiltaan, myös johtamis- ja koulutustaidoltaan kiitettävällä tasolla.”

Palkitsemisten jälkeen yhdistyksen puheenjohtaja, kommodori Auvo Viita-aho, kutsui kadetit RUY:n jäseniksi ja jakoi yhdistyksen sihteerin, komentaja Jarmo Valtimon ja kadettikurssin johtajan, kapteeniluutnantti Jussi Ahokkaan avustamana uusille jäsenille, Olli Hartikaiselle, Teemu Kinnarille, Arttu-Petteri Lehtoselle, Niklas Lemiselle, Aaro Oedewaldille, Simo Paajaselle ja Niklas Sjöblomille yhdistyksen rintamerkin ja solmioneulan sekä yhdistyksen vuonna 1994 julkaiseman kirjan ”Kivilinnoista karkaistuun teräkseen”. Kaikkien paikallaolijoiden tehtyä onnittelukierroksensa, jäsenmerkit ”kiinnitettiin” nauttimalla annos kuivaa viskiä vanhan perinteen mukaisesti.

Pääsalissa nautitulle illalliselle oli Kiltakellari pannut parastaan. Tarjolla oli savustettua ankanrintaa salaattipedillä ja mustaherukkahyytelöllä, grillattua naudan sisäfileetä juustokermaperunoilla ja pippurikastikkeella sekä limejuustokakkua ja marjamelbaa. Ruokailun lomassa kukin kadetti esitteli itsensä ja kertoi omista odotuksistaan uran alkutaipaleella. Samalla komentajat pääsivät tutustumaan uusiin upseereihinsa, joita joukoissa on jo palavasti odotettu.

Lämpimän ruuan jälkeen prikaatikenraali Asko Kilpinen kertoi upseerinuransa ajan tapahtumista korostaen sitä, että upseerilla on aina vastuu, mutta terveen järjen käyttö on aina suotavaa, kun eteen tulee asioita, joihin koulutus tai ohjesäännöt eivät anna vastauksia.

Illallisen jälkeen tutustuttiin Kiltakellarin kabinetteihin, joista yksi on tarkoitus sisustaa RUY:n perinne-esineistöllä.

Miekkajuhla oli jälleen täyttänyt tehtävänsä. Juhla saattoi yhteen Merivoimien nuoria ja jo kokeneempia rannikon puolustajia.

Jarmo Valtimo

Sinua saattaa kiinnostaa myös....

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *