RUY Cartagenassa

RUY toteutti jäsenmatkan Espanjan Cartagenaan suunnitelman mukaisesti 25. – 28.4. Mukaan oli ilmoittautunut 23 henkilöä, mutta sairastapauksen takia mukaan pääsi 21. Konseptihan oli tällä kertaa poikkeuksellinen, kun myös puolisot saivat osallistua. Matkalaisille annettiin myös mahdollisuus varata lentonsa ja hotellinsa itse, mikä mahdollisti lomailun yhdistämisen yhdistysmatkaan. Osa tätä mahdollisuutta käyttikin hyväkseen.

Matka oli saadun palautteen valossa varsin onnistunut. Mukaan mahtui Espanjan laivastoon tutustumisen ohella paljon rannikkotykistön historiaa, jota paikallinen tykistömuseo hienosti vaalii. Myös Cabo Tiñoson rannikkolinnake on ehdottomasti käymisen arvoinen.

Myös yhdistykselle Välimeren alueelle suunnattu matka tulee huomattavan edulliseksi, sillä sekä lennot, hotellit että erityisesti ruokailut ovat muuta Eurooppaa edullisempia. On aina eduksi, jos kohdemaassa on joku suomalainen tai paikallinen tukihenkilö. Tällä kertaa meitä tuki espanjalainen prikaatikenraali Juan Diaz, joka oli aiemmin toiminut Cartagenassa tykistörykmentin komentajana. Juan pohjusteli vierailuja sotilaskohteisiin, museoihin ja erityisesti hyviin ruokapaikkoihin. Ruokailut olivatkin matkalla varsin mieleenpainuvia ja aina sekä täyttäviä että herkullisia. Usein syötiin Tapas-tyyppisesti useita pieniä annoksia, mutta perinteisempiäkin iltapaloja nautittiin. Ensimmäinen yhteinen lounaamme Casa Tomas -nimisessä ravintolassa tykistömuseon liepeillä jäi erityisesti mieleen. Kun vatsansa täyteen syöneet vieraat odottivat seuraavaksi eteen tulevan jälkiruokia, alettiin pöytään kantaa vasta pääruokia. Yhtäkaikki – aina ruoka oli maittavaa – usein jopa erinomaista.

Ruokailujen välissä tehtiin aina jotakin sivistävää. Lyhykäisyydessään ohjelma oli seuraava:

Torstaina siirryttiin Alicantesta Cartagenaan ja matkalla bussissa kaikki lyhyesti – tai pidempään – esittelivät itsensä. Pääkohde torstaina oli tykistömuseo, joka painottui vahvasti rannikkotykistöön. Tekniikka, mm. mekaaninen tykistölaskin, oli varsin pitkälle kehittynyttä myös Espanjassa jo 1900-luvun puolivälissä. Mukana oli museon johtajan lisäksi tykistön eversti, joka toimi tulkkina sekä kaksi brittiä, jotka harrastivat historiaa ja auttoivat museon kehittämisessä. Museolla oli maailmanlaajuisestikin ennätyskokoelmat tykistön ampumatarvikkeista sekä aseiden pienoismalleista. Kaupunkiin eksyvän rannikkotykkimiehen kannattaa todellakin vierailla tässä kohteessa. Lounaaksi runsaasti tapaksia ravintolassa Casa Tomas.

Perjantaina tutustuimme laivastotukikohtaan, jossa meidät otti vastaan laivastoasemaa komentanut amiraali.. Vierailun kohokohtana oli sukellusvenelaivue ja sen simulaattoreihin tutustuminen. Laivuetta komentanut kommodori oli selkeästi erinomainen seuramies. Myös kaupunkiin päästiin tutustumaan.
Kuuleman mukaan cartagenalaiset ovat hyvin omalaatuinen yhteisö, joka mm. yritti irrottautua Espanjasta ja haki 1800-luvulla esimerkiksi Yhdysvaltain osavaltio-oikeutta. Keskeisin nähtävyys kaupungissa on roomalaisten amfiteatteri, joka löytyi vasta 1960-luvulla, kun paikalla ollutta kirkkoa purettiin. Perjantaina alkoivat kaupungissa myös tanssiesitykset, sillä maanantaina vietettiin kansainvälistä tanssin päivää. Aikakin tässä kaupungissa päivä otettiin tosissaan. Kolmen ruokalajin lounas juomatarjoiluineen paikassa Le Valencia á 12 euroa…. Illallinen nautittiin tapas-tyyppisesti, mutta varsin korkeatasoisesti ravintolassa La Marquesita. Mukana oli myös prkenrl Juan Diaz.

Lauantaina suuntasimme Cabo Tiñoson rannikkolinnakkeelle, joka poistettiin käytöstä 1994. Arkkitehtonisesti kauniiksi suunnitellulta, lähes kahden kilometrin korkeudessa sijaitsevalta patterilta avautuivat huikeat näkymät. Kiemurteleville pikkuteille ei isoilla busseilla ole asiaa. Patterin suurimmat tykit olivat 15-tuumaiset Vickersit, joilla huokaistiin aikanaan lähes tuhat kiloa painava kranaatti yli kolmeenkymmeneen kilometriin. Patterin päällikkönäkin aikanaan toiminut everstiluutnantti kertoi mm. mielenkiintoisena kuriositeettina hyvin seikkaperäisesti siitä, miten rihlojen rasvaus tehtiin aikanaan vetämällä yksikön pienin mies putken läpi. Lauantaina nautittiin myös paellalounas erikoisesti paikallisella laivaston upseerikerholla. Lounas Officers Club Cartagena ja päivällinen merellisissä näkymissä ravintolassa Eszencia Auditorio El Batel.

Sunnuntaina kävimme tutustumassa Merivoimien museoon, ja aloitimme kotimatkan kauppakeskuksen kautta Murciaan, jossa paikallisen oppaan tuella tutustuimme tämä monelle vieraaksi jääneen maakunnan pääkaupungin ihmeisiin. Kaupungin katedraalista löytyvät mm. kuuluisan Merklin & Schütze yhtiön suurimmat säilyneet urut. Murcia on viehättävä ja vilkas kesäkaupunki, jossa ei juuri ulkomaalaisiin turisteihin törmää. Illallinen ravintolassa Esquina de Las Flores, jossa palvelu oli huiman nopeata.

Kun vielä säätkin olivat varsin kohtuulliset, ei matka jättänyt juuri toivomisen varaa. Paluulento yöllä Suomeen saattoi olla joillekin raskas, mutta toisaalta mahdollist kiireisimmille vielä töhin ehtimisen maanantaiksi. Cartagena oli käytännössä kaikille uusi tuttavuus ja sellaiseksi varsin viehättävä.

Lisää kuvia on tulossa jäsensivulle.

Sinua saattaa kiinnostaa myös....

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *