Syysretki Kuivasaareen

Rannikkoupseeriyhdistys järjestää keväisen ulkomaanmatkan lisäksi jäsenistölleen rannikkoaiheisen syysretken syksyisin. Sunnuntaina 3. syyskuuta jäsenretki toteutettiin Kuivasaareen, jota on jo vuosikymmeniä ”operoinut” Suomenlinnan rannikkotykistökilta. Kuivasaari on edelleen Puolustusvoimien harjoitusalue, jota hallinnoi Rannikkoprikaati. Tykeillä saaressa ei kuitenkaan enää ammuta ja viimeiset laukaukset saarella onkin ampunut kilta muutamia vuosia sitten kun ainakin toistaiseksi viimeistä kertaa ammuttiin isolla rouvalla eli 12 tuman Obuhov-kaksoistornitykillä ammuttiin ns. vesilaukaus. Ruutipanokset ovat nyt loppuneet ja ennen uusien valmistusta ei tuo 305 mm. järeä enää huokaise.

Vierailujoukkoa tykin Obuhovin sisäkierroksen jälkeen. Kuva: Auvo Viita-aho

Saaressa on useita tykkejä rannikkotykistön historian varrella. Tuon Obuhovin lisäksi saaresta löytyy mm. 10″ Durlacher paikalta, jossa samanlainen tykki palveli jo ensimmäisessä maailmansodassa. Durlacher on huonossa kunnossa, mutta sen kunnostus on killan toimenpitein alkamassa. Saaren viimeinen pääkalusto, 100 mm tornitykit, löytyvät niin ikään edelleen saarelta. Pyöriipä tulenjohtotornin katolla vielä vanha Car-65 tulenjohtotutkakin.

Saaren rakennukset ovat komeita ja museoviraston suojeluksessa, mutta kaipaisivat kipeästi kunnostusta. Komeimpia rakennuksia ovat päällikön talo, ruokala, iso sauna sekä vanha kasarmi. Myös saaren luonto on todettu arvokkaaksi ja kilta onkin käynnistänyt luonnon ennallistamisprojektin, jonka yhteydessä mm. hävitetään saarelta ns. vieraslajikkeet.

Yhdistyksen retki toteutettiin helpoin järjestelyin, sillä RUY osallistui killan järjestämälle yleisöretkelle. Kilta järjestää näitä vuosittain kolmena viikonloppuna, yhteensä 12 retkeä yhteistyössä Royal-linen kanssa. Matkan hintaan kuuluu aluksella keittolounas ja perillä killan toimesta järjestetty saaren ja erityisesti Obuhovin esittely. Kierros päättyy Rannikkosotilaskotiyhdistyksen sotilaskotiin. Samalla on myös ostettavissa killan kustantamia rannikkoaiheisia julkaisuja.

Hieman suppe oli tällä kertaa retken osanotto, sillä mukaan oli ilmoittautunut 12 jäsentä. Toki retkeen osallistui myös muuta väkeä, jota Royal-line oli saanut mukaan. Sää helli retkeläisiä ja kommenttien mukaan retki oli varsin onnistunut.

Vaikka et nyt mukaan päässytkään, seuraa Suomenlinnan rannikkotykistökillan (slrt-kilta.fi) ilmoittelua ja käy Kuivasaaressa ensi kesänä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös....

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *